Geschiedenis

bob%20smiling%201989%20montreal%20watercolor%20copy

In 1948 richtte Bob Luitweiler, een Amerikaanse gewetensbezwaarde, samen met een groepje vrienden in Denemarken, de ‘Peacebuilders’ op. (zie filmpje : in memory of Bob Luitweiler – founder of Servas).

Hun doel was actief inzetten voor de vrede, door contacten te leggen met andere vredesbewegingen en een werk/studie/reisprogramma te ontwikkelen. Door deuren te openen voor gelijkgestemden en dus in elkaars huis te verblijven werd ‘de weg naar vrede’ getoond. Dit alles los van nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging, leeftijd of culturele achtergrond.

De eerste hosts werden gerekruteerd in Denemarken. De idee verspreidde zich snel over andere landen en al gauw werden werkgroepen opgericht en landenlijsten verspreid met mensen die reizigers wilden ontvangen die binnen het netwerk reisden.

Op de allereerste internationale vergadering in Duitsland in 1952 werd beslist de naam te veranderen in SERVAS, wat in het Esperanto ‘wij dienen (de vrede)’ betekent.

In 1972 werd SERVAS International opgericht, als overkoepelende organisatie.

Een jaar later, in 1973 voegde de Verenigde Naties SERVAS toe aan de lijst van erkende NGO’s.

Nu, na bijna 70 jaar blijft SERVAS groeien, en worden er op elke internationale conferentie nieuwe landen lid. Momenteel zijn er meer dan 119 landen aangesloten, met meer dan 15.000 leden.

een andere manier om de wereld te ontdekken

%d bloggers liken dit: